Što je SEO optimizacija?

SEO optimizacija je niz aktivnosti na samoj web stranici, ali i izvan nje, kako bi se podigla posjećenost stranica s web tražilica. Ovo se postiže kroz poboljšanje mjesta na rezultatima pretraživanja (tzv. SERPSearch Engine Results Page) za odgovarajuće ključne riječi. Bolje rangiranje ključnih riječi na tražilici znači veći broj besplatnih posjeta (tzv. organski promet) i potencijalnih kupaca za Vašu uslugu i/ili proizvod.

SEO je nešto od čega mnogi “bježe” ili nešto što mnogi ne žele raditi, razloga je zasigurno više:

  • SEO optimizacija traje (vremenski) i sa 100% sigurnošću ne možemo predvidjeti njen ishod, jer ovisi o mnogim faktorima (kvaliteti vašeg sadržaja, domeni, konkurenciji, proizvodu, opisima, dizajnu i kvaliteti web stranice, brzini web stranice, itd.), ali ako se kvalitetno i ispravno radi rezultat mora doći u 99% slučajeva.
  • Neki klijenti su se “opekli” jer neka SEO agencija nije odradila posao do kraja i/ili nije kvalitetno odradila analizu i optimizaciju web stranice i jednostavno ne vide razlog zašto raditi SEO na svojoj web stranici.
  • Mnogima je to tema o kojoj ne znaju ništa ili jako malo pa smatraju da je to nešto “nepostojeće” ili “svemirski”.

SEO (eng. Search Engine Optimization) ili optimizacija web stranica za tražilice se pojavljuje pojavom davne 1991. godine. Nakon toga iz dana u dan, iz minute u minutu nastaju nove web stranice sa raznim sadržajem. Više web stranica znači veća konkurencija, veća konkurencija znači veća borba, veća borba znači teže doći do boljeg rangiranja na tražilici.

Osnovni cilj svake SEO optimizacije web stranice jest postići što bolje pozicije za što više odgovarajućih ključnih riječi Vašeg poslovanja na tražilici. S obzirom da je Google najčešće korištena tražilica u svijetu i u Hrvatskoj, često ćete čuti pojam Google SEO ili optimizacija web stranica za Google tražilicu.

SEO InforMacija! Na početku je SEO doslovno zamišljen kao optimizacija web stranica “za tražilice”, dok današnji SEO moramo usmjeriti prema korisniku, tj. osobi koja traži neku informaciju, uslugu i/ili proizvod.

 

SEO A-Ž

SEO abeceda je zamišljena kao rječnik svih pojmova koji se javljaju u “SEO svijetu”. Bez obzira, jeste li početnik, imate nešto znanja ili ste već napredan(na) u SEO optimizaciji, cilj nam je svima prikazati relevantne i korisne informacije.