Što je tehnički SEO?

Tehnički SEO ili tehnička SEO optimizacija je ono osnovno, temelj na koji poslije “slažemo kockice” za uspješnu SEO optimizaciju. Bez kvalitetnog tehničkog SEO-a, nema uspješne i dugoročne SEO optimizacije.

U nastavku nekoliko temeljnih stavki za uspješan tehnički SEO:

  1. koristite sigurni https:// protokol na svojoj stranici, jer Google od 2014. godine daje prednost “sigurnijim stranicama”, a to su one koje imaju https protokol (npr. https://www.mk-marketing.hr), a ne http.
  2. Vaša web stranica mora imati odličnu mobilno prilagođenu verziju (tzv. mobile friendly) ako želite imati kvalitetan rezultat SEO optimizacije. Mobilno prilagođena web stranica znači najbolji mogući način prikaza sadržaja vaše web stranice na mobitelu, tabletu, laptopu ili desktop računalu.
  3. Brzina učitavanja Vaše stranice je jedan od bitnih faktora optimizacije Vaše stranice. Vrijedi pravilo da su spore one web stranice koje se učitavaju duže od 4-5 sekunde (koristite alat PageSpeed Insights za provjeru).
  4. Riješite problem istog sadržaja na više mjesta, tzv. duplicirani sadržaj (duplicate content). Duplicirani sadržaj može biti zbunjujući za korisnika (ali i za tražilice), također se može koristiti kao pokušaj manipuliranja za boljim rangiranjem u pretraživanju na tražilici, što Google otkrije i kazni prije ili kasnije.Ako imate sadržaj koji želite prikazati na više mjesta, onda se na odgovarajući način koristi tzv. canonical tag.
  5. Kreirajte XML sitemap datoteku, koja pomaže tražilicama da što bolje shvate kako je vaš sadržaj povezan, koje su putanje i koje stranice želite indeksirati (prikazati na tražilici), a koje ne.
  6. Dodajte Structured data markup na Vašu stranicu (kako funkcioniraju strukturirani podaci). Structured data markup je kod koji generirate i dodate na vašu (pod)stranicu, kako bi Google bolje razumio Vaš sadržaj, ali prikazao i kroz tzv. Google rich snippet results.
  7. Registriraje Vašu stranicu u Google Search Console i Bing Webmaster tools, to su alati koji Vam omogućuju da prijavite Vašu stranicu na tražilice Google i Bing (od Microsofta).

 

SEO A-Ž

SEO abeceda je zamišljena kao rječnik svih pojmova koji se javljaju u “SEO svijetu”. Bez obzira, jeste li početnik, imate nešto znanja ili ste već napredan(na) u SEO optimizaciji, cilj nam je svima prikazati relevantne i korisne informacije.